Mad og madordning i Troldehøj

Måltider

I Troldehøj har vi madordning til alle vuggestue- og børnehavebørn, hvor børnene tilbydes morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. 

Vi ønsker at lære børnene sunde kostvaner ved hjælp af gode eksempler og rart samvær omkring måltidet.

Maden spises under en rar og hyggelig stemning, uden for mange regler omkring maden. Børnene spiser i deres eget tempo med rolige overgange mellem spisning og andre aktiviteter. Vi ønsker, at de skal opleve måltiderne som noget positivt, der giver ny energi.

Børnene deltager i alle de praktiske gøremål omkring maden, såsom at dække bord, række maden videre til hinanden, øse mad op samt rydde op efter sig selv.

Køkkenassistenten er ansvarlig for at udarbejde ugentlige kostplaner for børnenes kost. Kostplanerne hænges op på tavlen ved køkkenet.

Vuggestuens måltider

Børn i vuggestuen (0 - 2 årige) tilbydes morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. 

Alle vuggestuebørn får til frokost serveret en varm ret 3 gange om ugen og ”smør selv” med pålæg, grønt og rugbrød, 2 gange om ugen. Der tilbydes mælk til børnene til dette måltid. Menuen kan ses på opslag ved køkkenet.

Maden bliver præsenteret, så den ser lækker ud, og børnene bliver løbende præsenteret for nye retter.

Det er vigtigt, at børnene udvikler deres mundmotorik og lærer sociale spilleregler ved måltiderne. Ved tilberedelse af maden skal der tænkes bevidst på, at børnene får noget, de kan tygge, da det virker stimulerende på taleorganerne (den sproglige udvikling).

Ved måltiderne lærer børnene derudover de første sociale regler at kende. De rækker maden videre til hinanden, venter på hinanden og snakker stille og roligt sammen.

Børnehavens måltider

Børn i børnehaven (3 - 5 årige ) tilbydes morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. 

Alle børnehavebørn får til frokost serveret en varm ret 3 gange om ugen og ”smør selv” med pålæg, grønt og rugbrød, 2 gange om ugen. Der tilbydes mælk til børnene til dette måltid. Menuen kan ses på opslag ved køkkenet.

Maden bliver præsenteret, så den ser lækker ud, og børnene bliver løbende præsenteret for nye retter.

Ved måltiderne lærer børnene derudover de første sociale regler at kende. De rækker maden videre til hinanden, venter på hinanden og snakker stille og roligt sammen.

Kost- og fødselsdagspolitik

Kostpolitik

Vi har udarbejdet en kost- og fødselsdagspolitik som kan udleveres af personalet. Vi køber fortrinsvis økologiske mælke og kornprodukter, årstidens frugt og grønt, og prøver i videst muligt omfang at undgå tilsætningsstoffer og færdigprodukter. Her serveres såvel kød som fisk i løbet af ugen.

Hvis vi skal tage individuelle kosthensyn – ved fx allergi eller anden sygdom – skal vi have en lægelig dokumentation. Dette for at vi kan varetage de foreskrevne hensyn bedst muligt. Vi tager også hensyn til børn der ikke spiser fødevarer der evt. strider mod familiens religion, men vi indkøber ikke kød o.l. der er slagtet efter særlige religiøse forskrifter.

Fødselsdagspolitik

Fødselsdag i børnehaven markerer vi ved at dække et bord med dug, flag, fødselsdagstog og barnet får en fin fødselsdagskrone. Vi synger fødselsdagssange og hygger os sammen. Vi opfordrer til, at forældre medbringer lidt spiseligt som barnet kan dele ud på stuen. Det kan f.eks. være frugtspyd/grøntsagsspyd, en flødebolle eller en lille is. Det er ikke tilladt at medbringe anden form for slik.

Hent og læs folderen 'Kost- og fødselsdagspolitik'

Hent og læs hæfte som indeholder ideer til nogle sjove og fantasifulde fødselsdage


Vi har det Økologiske Spisemærke i sølv

Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen og man skal bruge mellem 60-90 % økologiske råvarer for at opnå sølvmærket.

Mere om det økologiske spisemærke
Måltider og hygiejne

Vi arbejder med hygiejne under måltiderne og vi vasker hænder før og efter vi spiser. 

Mere om sundhed og hygiejne